dimoulias

Ο Χαράλαμπος Δημουλιάς γεννήθηκε στη Κατερίνη (23/07/1961) και μεγάλωσε στον Μακρύγιαλο Πιερίας. Απέκτησε το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ το 1984 και το Διδακτορικό του από το ίδιο τμήμα το 1991.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας συνίδρυσε (1992) με άλλους τρεις Μηχανολόγους Μηχανικούς την εταιρεία συμβούλων Alteren AE στα πλαίσια της οποίας δραστηριοποιήθηκε με μελέτες αλλά και κατασκευές όπως και επιβλέψεις έργων εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, αυτόνομων, υβριδικών και διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων, φίλτρων αρμονικών ρεύματος, αποθήκευσης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, σχεδιασμού και ελέγχου συστημάτων φωτισμού και συμβατικών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.  

Η πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2002 όταν εξελέγη Λέκτορας στο ΤΗΜΜΥ. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΗΜΜΥ όπου διδάσκει τα μαθήματα, Ηλεκτρονικά Ισχύος Ι,  Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ, Ηλεκτρικές Μηχανές (Σύγχρονες Μηχανές) και Συστήματα Ηλεκτροκίνησης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ηλεκτρικές Μηχανές-Σύγχρονες Μηχανές» των εκδόσεων Τζιολα.

Έχει επιβλέψει την εκπόνηση περισσότερων από 70 διπλωματικών εργασιών. Τα αποτελέσματα 13 από αυτές έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα:

  • Ποιότητα ηλεκτρικής ισχύος (αρμονική παραμόρφωση ρευμάτων και τάσεων, ασυμμετρίες φορτίων και τάσεων, δυνατότητα φόρτισης αγωγών)
  • Ενεργά και παθητικά φίλτρα αρμονικών
  • Διασύνδεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ηλεκτρικά δίκτυα
  • Έλεγχος της διασύνδεσης ΑΠΕ μέσω μετατροπέων ηλεκτρονικών ισχύος
  • Μεταβατικά φαινόμενα που προκαλούνται από την λειτουργία ΑΠΕ στο δίκτυο.

 

Υπό την επίβλεψή του έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς τρεις διδακτορικές διατριβές ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δύο.  Επίσης συμμετείχε και συμμετέχει σε τριμελείς συμβουλευτικές και επταμελείς επιτροπές διδακτορικών διατριβών.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από δέκα ερευνητικά προγράμματα ενώ σε τρία από αυτά ήταν συντονιστής. Επίσης έχει λειτουργήσει ως αξιολογητής σε περισσότερες από είκοσι ερευνητικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ως κριτής σε έξι ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ.

Είναι επίσης κριτής σε 15 διεθνή επιστημονικά περιοδικά στην περιοχή των ερευνητικών του ενδιαφερόντων.

Συμβάλει στο διοικητικό έργο του πανεπιστημίου μέσω της συμμετοχής σε πολλές επιτροπές του ΤΗΜΜΥ, της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά και του ΑΠΘ συνολικά.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πολυτεχνική Σχολή

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών

Τηλ: 2310 995960

Email: chdimoul(at)auth.gr

 

Δημοσιεύσεις