Ο Δημήτρης Κουγιουμτζής έχει πτυχίο στα Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στο Τμήμα Πληροφορικής (μαθηματικός σχεδιασμός) του Πανεπιστημίου του Όσλο και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ στο ΑΠΘ από το Σεπτέμβριο 2013. Ήταν Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Γενικό Τμήμα (2001-2013), Λέκτορας B στο Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης (2000-2001) και επισκέπτης ερευνητής (PostDoc) στο Max-Planck-Institute for Physics of Complex Systems στη Δρέσδη (1998-1999), καθώς και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Κρατικό Κέντρο Επιληψίας της Νορβηγίας (1997).

 

Η κύρια ερευνητική του περιοχή είναι η ανάλυση χρονοσειρών σε συνδυασμό με δυναμικά συστήματα και χάος, καθώς και η υπολογιστική στατιστική και εξόρυξη γνώσης. Η πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε πολύπλοκα δίκτυα συσχέτισης και αιτιότητας από πολύ-μεταβλητές χρονοσειρές. Εφαρμογές της μεθοδολογίας που αναπτύσσει επεκτείνονται από τη νευροφυσιολογία και τη γεωφυσική ως τη χρηματο-οικονομία. Έχει συμμετοχή σε αρκετά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και σήμερα είναι επιστημονικά υπεύθυνος σε ένα εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα (Αριστεία ΙΙ) και συμμετέχει σε δύο ακόμα εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Έχει διοργανώσει αρκετές συνεδρίες σε διεθνή συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 διεθνή συνέδρια και 20 εθνικά συνέδρια, σε κάποια από αυτά ως προσκεκλημένος ομιλητής. Έχει πάνω από 40 δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα περιοδικά, καθώς και πολλές δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων και κεφάλαια βιβλίων. Ο δείκτης h είναι 12 (Web of Science). Έχει διατελέσει αξιολογητής σε Ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και είναι τακτικός κριτής σε πολλά έγκριτα διεθνή περιοδικά. Έχει επιβλέψει 4 διδακτορικές διατριβές και άλλες 3 είναι σε εξέλιξη, και επίσης μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών εργασιών.

 

Διδάσκει τα προπτυχιακά μαθήματα «Στατιστική» για Πολιτικούς Μηχανικούς, «Στατιστική» για Χημικούς Μηχανικούς, «Θεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστική» για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Η/Υ, και «Στατιστική» για Αρχιτέκτονες. Διδάσκει επίσης τα μεταπτυχιακά μαθήματα «Χρονικές Σειρές» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Στατιστική και Μοντελοποίηση» του Μαθηματικού Τμήματος, «Ανάλυση Δεδομένων» και «Υπολογιστικές Μέθοδοι στην Οικονομική Φυσική» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Υπολογιστική Φυσική» του Τμήματος Φυσικής, και συμμετέχει στα μαθήματα «Στατιστική Ανάλυση Δικτύων» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμη του Διαδικτύου» του Μαθηματικού Τμήματος και «Τεχνικές Ανάλυσης και Συλλογής Δεδομένων – Στοιχεία Επιχειρησιακής Έρευνας» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις μεταφορές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Δημήτρης Κουγιουμτζής

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πολυτεχνική Σχολή

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών

Θεσσαλονίκη 541 24

 

Τ: +30 2310 995955

F: +30 2310 995958

E-mail: dkugiu (at) auth.gr

 

Προσωπική Ιστοσελίδα: http://users.auth.gr/dkugiu

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Δημοσιεύσεις