Ο Καθηγητής Ιωάννης Κοντολέων έλαβε το πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1967 και το Διδακτορικό (Ph.D) από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Liverpool, το 1971. Στο χρονικό διάστημα 1968-69 εργάστηκε στον Τομέα Ηλεκτρονικών του Κ.Π.Ε «Δημόκριτος» και στο διάστημα 1969-71 συνεργάστηκε ως έμμισθος ερευνητής με τη Βρετανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (UKAEA) στο Κέντρο Ερευνών του Risley με στόχο τη μοντελοποίηση και ανάλυση ηλεκτρονικών συστημάτων προστασίας πυρηνικών αντιδραστήρων. Από το 1972 ως το 1974 υπήρξε Επιστήμων Ειδικής Μονιμότητας στη Διεύθυνση Ερευνών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος, επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων «Αξιοπιστία Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων» και «Αυτοματοποίηση των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων με Υπολογιστές».
Το 1974 κατέλαβε θέση Lecturer στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Wollongong της Πολιτείας της Νέας Ουαλίας (Αυστραλία), το 1975 έγινε μόνιμος Lecturer και στη συνέχεια Senior Lecturer (1977) και Reader (1979). Στο διάστημα 1974-1981, δίδαξε στο προ-πτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ήταν υπεύθυνος του εργαστηρίου ηλεκτρονικής, επέβλεψε πολλές διπλωματικές εργασίες καθώς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, το 1979 εκλέχθηκε μέλος της Συγκλήτου και υπηρέτησε ως πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου (Buildings and Sites Committee). Το 1980 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Εθνικό Κέντρο Αξιοπιστίας Συστημάτων της Βρετανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Culcheth και το 1981 εκλέχθηκε Καθηγητής Ηλεκτρονικής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1981 έχει υπηρετήσει ως Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών, Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Υπολογιστών, μέλος της Συγκλήτου, Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου, μέλος της Εταιρείας Ανάπτυξης & Διαχείρισης της Περιουσίας (ΕΑΔΠ) του ΑΠΘ, καθώς και σε άλλες επιτροπές του πανεπιστημίου.
Από το 1972 είναι Honorary Research Fellow του Κέντρου Αξιοπιστίας Συστημάτων της Μεγάλης Βρετανίας και επί σειρά ετών υπήρξε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του International Technical Cooperation Center, εθνικός εκπρόσωπος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της European Safety & Reliability Committee, Πρόεδρος της Επιτροπής «Reliability Education & Training» της European Safety & Reliability Association (ESRA) και επί διετία μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Οικονομοτεχνικής Επιτροπής της ΕΡΤ Α.Ε. Συμμετείχε ως μέλος και ως υπεύθυνος σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και Αυστραλία, έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια και ήταν πρόεδρος στο πρώτο συνέδριο «Reliability Education & Training» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών (ISPRA) και στο πρώτο συνέδριο «Infosystem» στη Θεσσαλονίκη. Προσκλήθηκε και έδωσε διαλέξεις στη Βρετανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος», στο Κέντρο Ερευνών του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Αυστραλίας στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Αυστραλίας και στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Είναι εταίρος (Fellow) της «Safety and Reliability Society» της Μεγάλης Βρετανίας και είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας 35 επιστημονικών εργασιών και συ-συγγραφέας 30 επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά, συγγραφέας συγγραμμάτων ηλεκτρονικής και αξιοπιστίας συστημάτων, επιστημονικών εργασιών σε πρακτικά συνεδρίων και τεχνικών εκθέσεων. Είναι μέλος στα Editorial Boards των περιοδικών «International Journal of Reliability & Quality Management», «International Journal of Performability Engineering» και «Facta Universitatis, Electronics and Energetics Series». Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στην ανάλυση και σχεδίαση της ανεκτικότητας βλαβών ψηφιακών συστημάτων.
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη 54124
Τηλ.: 2310 996290
Fax: 2310 996291
Email: jmk(at)eng.auth.gr